Comunicat sobre la situació del clot de Can Fatjó dels Aurons


En relació amb la informació publicada recentment en mitjans de comunicació d’àmbit local sobre l’existència d’unes “converses entre la Generalitat, les entitats i la propietat dels terrenys del clot de Can Fatjó dels Aurons per restablir l’argilera amb pedres i runes”, les entitats signants d’aquest comunicat volem aclarir els punts següents:

1. Els plens municipals de Cerdanyola, Sant Cugat i Bellaterra i el Parlament de Catalunya han rebutjat de forma contundent la creació d’un abocador al clot de Can Fatjó dels Aurons i han exigit que es compleixi el projecte de restauració de l’argilera amb terres, tal i com està previst en el pla de restauració i tal com han demanat des de l’inici plataformes i veïns de Cerdanyola, Sant Cugat i Bellaterra.

...
Llegir comunicat sencer

Primera trobada de plataformes de veïns afectats pels abocadors i els ecoparcs


Dissabte 26 de maig, plataformes de veïns afectats pels abocadors del Vallès i del Bages s’han reunit a Sant Cugat del Vallès per compartir informació sobre els problemes que els abocadors i els ecoparcs causen al territori i a la població.

A aquesta primera reunió han assistit la Plataforma Cerdanyola sense abocadors, la Plataforma contra l’abocador de Can Fatjó dels Aurons (Cerdanyola, Sant Cugat i Bellaterra), Salvem Callús, Abocadors Rubí i Plataforma antiincineració de Montcada – Agrupació de veïns de Can Sant Joan. Han excusat la seva assistència els veïns de Vacarisses i Vallès Net.

...
Llegir comunicat sencer

L’ABOCADOR DE CAN FATJÓ

L’impunitat del moviment il·legal de terres més important de l’història de Catalunya.

L’explotació minera Almar de Can Fatjó està fora d’ordenació i és il·legal perque no te llicéncia urbanística i perquè ha excedit en 6 vegades més el seu límit d’explotació minera autoritzat, té una autorització per retirar mig milió de tones i ha retirat ja 3 milions.

Aquesta petita i antiga llicencia minera caducada, està sent utilitzada com a legalitzador de la construcció d’un abocador de escombreries de 3 milions de tones.

Aquests fets ja vàren ser denunciats per l’inspecció de Mediambient ja fa una any i comunicats per l’EMD Bellaterra a l’Ajuntament de Cerdanyola i a la Generalitat fa més de 7 mesos i a dia d’avui estem veient com encara segueixen els treballs miners.

Demanem a l’Ajuntament de Cerdanyola que aturi l’ activitat minera per manca de llicencia urbanística i a la Generalitat que aturi l’a activitat minera per finalització evident del permís miner al excedir-se del seu límit d’explotació autoritzada i que ordeni la inmediata restauració dels terrenys amb terres, tal com va acordar el Parlament de Catalunya en la seva Resolució 181/IX.

De mantenir-se aquesta situació de permisivitat administrativa vers aquesta explotació minera uns mesos més, seria possible que la modificació del Pla Territorial sectorial d’infraestructures de gestio de residus municipals contemplés aquesta explotació minera il·legal com una opció real per transformar-la en un abocador d’escombraries. Si això pases, la incompatibilitat urbanística actual deixaria de ser un problema donat que els plans territorials obliguen a l’ajuntament a modificar el planejament urbanístic.

Puigfel va retirar el mes de setembre el projecte que havia presentat a la generalitat per fer l'abocador

El 29 de setembre la Generalitat va fer arribar a Puigfel una proposta de resolució per arxivar les actuacions relatives a la sol·licitud d'autorització ambiental per instal·lar un dipòsit de classe II per a residus embalats a Can Fatjó dels Aurons. La Generalitat donava a Puigfel un termini de 10 dies per fer al·legacions.

Puigfel va presentar les al·legacions el 29 de setembre. En aquestes al·legacions Puigfel dóna la seva conformitat a la proposta d'arxiu de la Generalitat i retira el projecte que va presentar en el seu dia per fer l’abocador.

La Resolució definitiva està encara pendent de la signatura del Conseller Recoder, però és una qüestió merament administrativa. Confiem que serà qüestió de dies.

Continuarem alerta fins que el forat es comenci a omplir amb terres, tal i com han demanat reiteradament els veïns i els plens de Bellaterra, Cerdanyola i Sant Cugat i tal i com està previst al pla de restauració.Els dos vocals de CiU a l'EMD de Bellaterra renuncien a cobrar dietes a favor de la Plataforma contra l'Abocador

Els dos vocals de CiU a l´EMD de Bellaterra han renunciat a cobrar les dietes que els correspondrien per assistència als plens durant el 2011 a favor de la Plataforma contra l'abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons.

La ferma oposició unànime de ciutadans i partits polítics de Bellaterra, Cerdanyola i Sant Cugat ha fet possible aturar un abocador que a hores d'ara ja hauria d'estar en ple funcionament.

Però encara no podem estar tranquils: - El procediment administratiu iniciat per l'empresa Puigfel per sol·licitar la llicència de l'abocador encara no s'ha tancat; - el Conseller Recoder no s'ha pronunciat en públic sobre el projecte d'abocador.

No estarem tranquils fins que hi hagi un pronunciament en ferm de la Conselleria del Sr. Lluís Recoder i el forat es comenci a omplir amb terres, tal i com han demanat reiteradament els ciutadans i els plens de Bellaterra, Cerdanyola i Sant Cugat.

El territori ha fet els deures, ara cal que el Conseller Lluís Recoder es pronunciï i actuï

El 29 de juliol, l’Ajuntament de Cerdanyola ha desestimat el recurs presentat per l’empresa Puigfel demanant la suspensió del certificat d’incompatibilitat urbanística de l’Ajuntament de Cerdanyola. Aquest és un pas important en la lluita contra l’abocador, atès que comporta l’arxiu del procediment administratiu obert al Departament de Territori i Sostenibilitat per tramitar l’abocador.

Els plens de Cerdanyola, Sant Cugat i Bellaterra han rebutjat de forma expressa, reiterada i contundent aquest abocador. El Ple de Cerdanyola del 28 de juliol ha tornat a demanar per unanimitat que el Govern de la Generalitat es pronunciï sobre l’abocador de Can Fatjó dels Aurons, el descarti definitivament i procedeixi a complir de manera immediata el projecte de restauració de l’argilera amb terres.

Ens costa entendre les raons per les quals el Conseller Lluís Recoder es nega reiteradament a pronunciar-se sobre aquest abocador, ignorant les demandes dels plens de Sant Cugat, Cerdanyola i Bellaterra, del Parlament de Catalunya i dels veïns. El Conseller Recoder s’ha negat a parlar d’aquest abocador tant amb la Plataforma contra l’abocador com al president de l’EMD de Bellaterra. Això certament ens preocupa, perquè precisament qui ha de prendre les properes decisions sobre aquest abocador és el departament de Territori i Sostenibilitat:

Veure comunicat sencerEl Parlament de Catalunya insta el Govern a rebutjar l’abocador de Can Fatjó dels Aurons i a omplir el clot de l’argilera amb terres

La comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament va aprovar el 13 de juliol una resolució que insta el Govern de la Generalitat a:

1. rebutjar l’abocament de qualsevol tipus de residu, especialment dels residus provinents d’ecoparcs, al Paratge de Can Fatjó dels Aurons de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) degut a la seva proximitat a centres escolars, centres esportius, hospitals, oficines, hotels i habitatges

2. complir, de manera immediata, el projecte de restauració de l’argilera de Can Fatjó dels Aurons, emplenant l’argilera amb terres.

La Resolució ha estat adoptada amb els vots dels representants del PSC, PP, ICV-EUiA i ERC. Hi han votat en contra tots els representants de Convergència Democràtica, mentre que l’únic representant d’Unió Democràtica no estava present en la votació. El representant de Ciutadans tampoc estava present.
CiU ha votat en contra el rebuig a l’abocador al·legant que la decisió sobre la ubicació dels abocadors pertoca al Govern de la Generalitat en consens amb el territori, no al Parlament de Catalunya. La votació de CiU en contra de la resolució ha motivat unes

Declaracions sobre la votació de la resolució de rebuig a l’abocador de deixalles al Parlament de Catalunya

Alcaldessa de Sant Cugat

President de l’EMD de Bellaterra

PSC de Sant Cugat

CiU de Cerdanyola

Federació d’Associació de Veïns de Sant Cugat

Plataforma contra l’abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons:

- Declaracions a Cugat.cat

- Declaracions a Cerdanyola.infoEl debat sobre l’abocador de Can Fatjó arriba al Parlament de Catalunya

L’ordre del dia de la Comissió de Territori i Sostenibilitat convocada per al dia 13 de juliol inclou el debat i la votació de la Proposta de resolució sobre el rebuig a l'abocament de residus al paratge de Can Fatjó dels Aurons, presentada pel Partit Popular, i de les esmenes presentades per ERC.

La Proposta de resolució que va presentar el PP el mes de març diu el següent:

“El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a rebutjar l’abocament de qualsevol tipus de residu, especialment dels residus provinents d’ecoparcs, al Paratge de Can Fatjó dels Aurons de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) degut a la seva proximitat a centres escolars, centres esportius, hospitals, oficines, hotels i habitatges.”

L’esmena d’ERC afegeix al text anterior el següent:

«2. Complir, de manera immediata, el projecte de restauració de l’argilera de Can Fatjó dels Aurons, emplenant l’argilera amb terres.»

La Plataforma contra l'abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons ha demanat als partits polítics de Cerdanyola i de Sant Cugat que facin arribar la veu del territori als seus grups parlamentaris respectius perquè aprovin la Proposta de resolució i l'esmena per unanimitat.

L’Acord de Govern de Cerdanyola inclou el rebuig a l’abocador

El dia 10 de juny PSC i CiU van signar les bases de l'Acord de Govern de Cerdanyola al que han arribat per governar la ciutat els propers quatre anys, el mandat 2011-2015. L’acord inclou explícitament el rebuig a l’abocador. Es diu textualment: "No s’acceptarà cap altre abocador a Cerdanyola del Vallès, en cap indret del terme municipal, inclosa Bellaterra".

El territori ho té clar però la Generalitat continua tirant endavant el projecte de l'abocador sense tenir en compte ni la veu unànime del territori ni les múltiples irregularitats comeses per l'empresa que gestiona l'explotació minera a Can Fatjó dels Aurons i que ja han estat denunciades.

SR. RECODER: EL TERRITORI HO POT DIR MÉS ALT PERÒ NO MÉS CLAR: NO VOLEM EL VOSTRE ABOCADOR AL COSTAT D'ESCOLES, HOSPITALS I HABITATGES!

Bases de l’acord de govern de la ciutat de Cerdanyola (2011-2015)Comunicat de la Plataforma contra l’abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons als grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Cerdanyola

ANTECEDENTS:


La Generalitat ens ha confirmat recentment que hi ha un procediment administratiu obert per fer un abocador de residus urbans a Can Fatjó dels Aurons. Aquest procediment es va iniciar el 22 de febrer arran de la sol·licitud presentada per l’empresa Puigfel S.A.

Des de la Plataforma contra l’abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons, integrada per entitats i ciutadans de Cerdanyola, Sant Cugat i Bellaterra, hem rebut amb molta preocupació aquesta confirmació, tenint en compte que des del Departament de Territori i Sostenibilitat i des de l’Agència de Residus de Catalunya s’havia negat que existís aquest procediment.

El territori ja ha parlat: aquest mes de març el ple de Cerdanyola va adoptar per unanimitat una moció de rebuig a l'abocament de qualsevol tipus de residu, especialment de residus provinents d'ecoparcs, al Paratge de Can Fatjó dels Aurons degut a la seva proximitat a centres escolars, centres esportius, hospitals, oficines, hotels i habitatges.

Un cop passades les eleccions del 22 de maig s'ha de constituir el nou Ajuntament de Cerdanyola.

DEMANEM:


Als partits que formaran part del govern de la ciutat que incloguin en el Pacte de govern el seu rebuig sense condicionants a la instal·lació d’un nou abocador al terme municipal de Cerdanyola i, particularment, a Can Fatjó dels Aurons.


Plataforma contra l’abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons, Cerdanyola, 5 de juny de 2011

Quan sabrem tota la veritat sobre l’abocador?

Algunes raons més per estar preocupats...

Al Butlletí oficial del Parlament de Catalunya del dia 31 de maig ha sortit publicada la resposta del Govern de la Generalitat a les preguntes que va fer el PP sobre els moviments de terres a Can Fatjó dels Aurons. I algunes de les respostes donades pel Conseller Xavier Mena ens han sorprès, perquè són contradictòries amb les explicacions que fins ara ens havien donat des de la Conselleria del Sr. Recoder, des de l’Agència de Residus de Catalunya i des de l’Ajuntament de Cerdanyola... Les respostes confirmen totes les nostres sospites i ens preocupen:

El 22 de febrer de 2011 Puigfel va presentar una sol·licitud per instal·lar un dipòsit de classe II per a residus embalats Elena 2 a Can Fatjó dels Aurons, que actualment es troba en fase de verificació formal de la documentació presentada (expedient núm. B1AAI110001).

D’acord amb les visites d’inspecció realitzades el mes de març a Can Fatjó dels Aurons no s’estan realitzant activitats extractives sinó acopis de terres.

L’Oficina de Gestió Ambiental Unificada a Barcelona no té constància que l’activitat extractiva Almar disposi de llicència d’activitats classificades ni d’autorització ambiental.

D’acord amb el Reial Decret 1/2008 les indústries extractives que siguin explotacions visibles des d’autopistes, autovies, carreteres nacionals i comarcals o nuclis urbans superiors a 1.000 habitants o situades a distàncies inferiors a 2 km de tals nuclis estan sotmeses a avaluació d’impacte ambiental.

Arran de la denúncia presentada per una particular i tramesa per l’EMD de Bellaterra l’1 de febrer es va obrir l’expedient informatiu IA-B-21-2011 per determinar la possible responsabilitat administrativa que sigui competència del Departament de Territori i Sostenibilitat.

A hores d’ara tot just s’estan duent a terme les actuacions administratives per determinar si hi ha hagut incompliment i en tal cas valorar el grau d’incompliment a efectes de requerir a l’empresa les actuacions necessàries de restauració si fos necessari i/o en el seu cas, procedir a la incoació d’un expedient sancionador.

Podeu llegir la resposta del Govern a les pàgines 86-87 del BOP del 31 de maigL’abocador de Can Fatjó dels Aurons a debat al Parlament de Catalunya el dia 6 de juny

El Parlament de Catalunya es pronunciarà sobre el projecte d'abocador a Can Fatjó dels Aurons el dia 6 de juny. Se sotmetrà a votació una Proposta de resolució, presentada pel Partit Popular, sobre el rebuig a l'abocament de residus a Can Fatjó dels Aurons, similar a les que en el seu dia es van aprovar per unanimitat als ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat. Podeu consultar l'expedient de la Proposta de resolució a aquest enllaç:

Expedient de la proposta de resolució sobre el rebuig a l'abocament de residus al paratge de Can Fatjó dels Aurons.6 de maig de 2011

Motius pels quals no podem estar tranquils…

Semblava que les obres a Can Fatjó dels Aurons s’havien parat, però fa uns dies que les màquines de Puigfel s’han tornat a posar en moviment...

La Plataforma contra l’abocador ha denunciat els moviments de terres realitzats per l’empresa Puigfel a l’Ajuntament de Cerdanyola, a la Generalitat i a la Guàrdia Civil. A dia d’avui , l’única resposta que hem tingut és la de la Guàrdia Civil, que ja ha començat a investigar i a obtenir evidències de que les coses no s’han fet correctament... Per què les nostres administracions ho han permès? Per què a dia d’avui cap administració no ha estat capaç de parar les obres?

El Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, com a màxim responsable de la política de gestió de residus a Catalunya, segueix contemplant la possibilitat d’ubicar un abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons. Almenys això és el que hem d’interpretar de la seva negativa rotunda a pronunciar-se sobre l’abocador abans de les eleccions del 22 de maig... I no és que només es negui a contestar a la Plataforma, sinó que també es nega a contestar les preguntes que li van presentar per escrit fa 2 mesos des del Parlament de Catalunya els grups del PP i del PSC. El Conseller Recoder vol exhaurir absolutament totes les pròrrogues per tal de no haver de pronunciar-se fins després de les eleccions. I per quina raó serà...?

El territori ja s’hi ha pronunciat. Ho pot dir més fort, però no més clar:

RECODER, NO VOLEM EL VOSTRE ABOCADOR!!
El Conseller Recoder tampoc respon les preguntes
del Parlament de Catalunya

El Conseller Recoder té una pregunta pendent sobre Can Fatjó dels Aurons al Parlament de Catalunya des del dia 4 de març.

La pregunta, realitzada pels diputats Montserrat Capdevila i Jordi Terrades del Grup Parlamentari Socialista, és molt senzilla:

"Quin és el capteniment del Conseller de Territori i Sostenibilitat sobre la possibilitat d'instal·lar un segon dipòsit controlat de residus al terme de Cerdanyola del Vallès, en concret a l'indret de Can Fatjó dels Aurons?".

Els veïns de Cerdanyola, Bellaterra i Sant Cugat també estem esperant la resposta del Conseller.

Pregunta publicada al
Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya núm. 38

PREOCUPACIÓ PER L’EXTRACCIÓ DE TERRES A MENYS DE 20 METRES DE LA VIA DEL TREN

La Plataforma Cerdanyola sense abocadors denuncia aquest fet als polítics de Cerdanyola davant diversos mitjans de comunicacióProposta d'acord per al rebuig de l'abocador als plens dels ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat
i de l'EMD de Bellaterra


Resposta de la Plataforma al comunicat de l'alcaldessa de Cerdanyola


Comunicat de l'alcaldessa de Cerdanyola sobre l'argilera Almar


Sessió informativa de la Plataforma a Bellaterra,
1 de març de 2011


Els ciutadans pregunten, opinen i exigeixen als polítics accions concretes per impedir l'abocadorRoda de premsa del president de l'EMD de Bellaterra
TV3-TN Comarques del 1/03/2011. Declaracions del president de l'EMD de Bellaterra i de l'alcaldesa de l'ajuntament de Cerdanyola sobre el projecte d'abocador